Exempel på beteendeutredningar

Passivitetsträning i kollektivtrafik

Det kom ett sms…. :”Jag har en åtta månaders dogo canario, Frank, som tidigare har varit ”problemfri”, en riktig drömhund som alltid lagt sig under stolen i kommunaltrafik och sovit. Men efter att han fyllde sex månader har han börjat med att pipa eller skälla och bita i kopplet, både i kommunaltrafiken och vid passivitetsträning. Han har även försökt bita mig när vi åker till exempel tunnelbana. I övrigt är han hur underbar som helst, lyssnar nästan alltid och har extrem respekt för mig. Men så fort vi går igenom spärrarna vid tunnelbanan försvinner allt. Det känns som om jag har provat allt men inget funkar. Nu vill jag söka professionell hjälp. Hoppas verkligen du kan hjälpa oss!”

Några veckor senare…: ”Måste bara säga: Wow vilken skillnad redan nu! Jag började gråta av glädje i morse för han var så duktig. Du har verkligen förändrat hela vårt liv! Jag kan aldrig tacka dig tillräckligt många gånger??❤️.”

Wilma Johansson, ORT, med Frank (dogo canario)

Träning av ljudrädsla

Annika och Lovis

”Jag vände mig till Carina för att komma tillrätta med min hund Lovis rädsla för ljud som åska, raketer, sprängsignaler, skott med mera. Det var så illa att hon till slut inte ville gå ut i skogen även om det inte var risk för åska eller att något av de andra ljuden hade hörts. Från kurser jag gått för Carina visste jag att hon är bra på att förmedla sitt budskap, att se varje individs behov och att hon har en massa humor. Det var en självklarhet att vända sig till henne när mina problem med Lovis uppstod. Carina inledde beteendeutredningen med att studera hur Lovis betedde sig i olika situationer. Sedan lade hon upp en träningsplan. Efter varje träning fick jag all information med mig hem på papper så att jag visste vad jag skulle öva på själv. Ganska snart kunde vi komma ut i skogen igen, och jag var noga med att följa upp ljuden på det sätt som Carina sagt. Efter ett par månader kunde Lovis springa fritt i skogen utan att jag behövde vara orolig. Hon älskade när det pangade för det innebar godis. Jag rekommenderar Carina varmt, man får den bästa hjälpen och har dessutom väldigt roligt!”

Annika Cederfalk, Huddinge, med Lovis (keeshond)

Relations- och vardagsträning

Greta, Dennis och Tyr

”För drygt ett halvår sedan kom jag, min sambo Dennis och vår schäfer Tyr till Carina. Vi hade problem med att han drog i kopplet och HÄR MÅSTE VI FYLLA PÅ. Nu efter träningarna med Carina drar han inte i närheten lika mycket i kopplet som tidigare. Vi aktiverar Tyr mycket mer under koppelpromenaderna och har helt bytt ut pinnkastning mot framförallt olika söklekar och drag. Inomhus är Tyr extremt mycket lugnare när han alltid får en tilldelad plats att vila på. Förra helgen tog vi dessutom grönt kort i drag och körde vår första tävling i linlöpning. Träningen med Carina har gjort att jag förstår mig på min hund mycket bättre än tidigare. Det gör att jag blir tryggare, mer konstruktiv och mer tålmodig som matte (vilket i sin tur påverkar Tyr, så att det blir till en positiv spiral). Jag känner av hela mitt hjärta att vi blivit ett välfungerande team. Att gå till Carina är den bästa investeringen vi som husse och matte gjort! Hon lärde oss relativt små förändringar som gjorde enorm skillnad för vår vardag med Tyr.”

Greta Wester, Stockholm, med Tyr (schäfer)

Tillbaka